Как да напишем своята автобиография?

от | апр. 30, 2024 | HR Blog, Uncategorized @bg

Съществуват толкова много статии, видеа, постове с гръмки заглавия и съвети как се пише автобиография. Като професионалисти, който се занимават с подбор повече от 15 години, винаги отговаряме по един и същ начин на въпроса: Какво да включа задължително, когато си пиша автобиографията си? – НИЩО.

Истината е, че няма нищо задължително и това може да бъде нож с две остриета. Знаете поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Е, дрехите в случая са вашата автобиография, а ума – за него ще напишем отделна статия, тъй като е дълга тема.

И така да се завърнем на Автобиографията. Тя е първото впечатление, което ще създадете у човека отсреща. Вие разчитате почти изцяло на автобиографията си, за да се откроите сред всички други кандидатури, да заинтригувате читателя и да получите покана за интервю. Както всеки един от нас изглежда уникално, така и вашата автобиография е желателно да е уникална и да отразява максимално вашата личност. Как да го направим? Тук идва нашето предизвикателство за вас! Отделете 10 минути и отговорете на въпроса: Кои са тези 5 неща, които искам читателят (на CV-то) да разбере за мен, като го погледне?

жена седнала на бюро, пишеща на бял лист

След като знаете вашата уникална стойност, е време да помислите как да съобразите вашата автобиография с позицията, за която кандидатствате. Не забравяйте, че това е вашият ключ към поканата за интервю разчитате на този документ, за да накарате работодателя да ви звънне. Влезте в обувките на HR Manager и вижте дали ще откриете отговор на въпросите във вашата автобиография:

  • В какво сте най-добри?
  • Кои са вашите силни страни?
  • В какво имате най-богат опит?
  • Кои са постиженията, с които се гордеете?
  • Каква е посоката, в която искате да се развивате?
празна автобиография, химикал и лаптоп

И въпреки, че казахме, че правила няма, има някои елементи, които са препоръчителни да фигурират в автобиографията ви, за да гарантират успех и да се отличите. Ето кои са те:

  • Актуален телефон и мейл адрес – колкото и изтъркано да звучи, да, все още попадаме на автобиографии, в които липсват контакти или посочените са неверни. Дяволът е в детайлите – проверете поне 3 пъти.

 

  • ЗА или ПРОТИВ снимка в автобиографията – с две ръце ЗА! Много по-човешко и лично е да разговаряме с човек, когото виждаме как изглежда и тук добавяме едно голямо НО! Нека снимката е професионална или поне на неутрален фон. Ако нямате такава, по-добре не слагайте снимка.

 

  • Шрифт и дизайн – подберете внимателно и двете, съобразете се с позицията, за която кандидатствате (пр. за позиция графичен дизайнер би се оценил в по-голяма степен по-разчупен дизайн в сравнение с позиция главен счетоводител). Тествайте как изглежда автобиографията на различни устройства. За да запазите максимално вашия шрифт и дизайн, изпратете файла във формат pdf.

 

  • Социалните мрежи са вашето второ лице – управлявайте ги умно и целенасочено. Профила ви в професионалните социални мрежи може да ви даде бонус точка при кандидатстване за работа. В допълнение, може чрез активната си дейност онлайн, вече да сте попадали в полезрението на работодателя и той да има вече положително мнение за вас.

В днешния забързан свят, когато животът ни тласка към опростяване на всички процеси и задачи, изготвяне на професионална автобиография, персонализирана за всяка позиция, гарантирано прави впечатление на всеки един работодател. Ако имате нужда от съвети и насоки, свързани с процеса на изготвяне на автобиография или кандидатстване за работа, свържете се с екипа на КАТРО България – ваш доверен партньор по пътя към мечтаната професия!