Климатични посланици – уъркшоп със студенти от УНСС

май 19, 2023 | Новини

Тази седмица започна пилотирането на обучителните материали по нашия проект за борба с фалшивите новини относно климата – Stop Lies About Climate Change (SLACC). Със студенти от УНСС разнищвахме климатичната криза, как да разпознаваме климатичните митове и от какво имаме нужда, за да станем истински климатични посланици.
Развенчаването на фалшивите новини за климата не е лесно, а да убедиш другите във фактите е още по-трудно. Трябва да знаем много, но също така да можем да общуваме убедително и уверено. Да бъдеш „климатичен посланик“ изисква определени компетенции. Какви са те, как да ги развиваме и предаваме нататък беше предмет на уъркшопа, който проведохме на 16-ти май в УНСС в класа по Зелено управление с 11 студенти в трети курс.

Ако сте обучител/младежки работник или просто се интересувате от неформални обучителни дейности, които можете да прилагате с младежи по темата се регистрирайте на нашата онлайн платформа за пълен достъп до всички материали. Онлайн платформата осигурява достъп до различни активности и игри за присъствено и онлайн изпълнение, базирани на peer2peer обучение. Тя е проектирана така, че да позволява младите хора да създават сами съдържание, да гласуват за най-добрите куизове, да отговарят на въпросите на другите и по този начин да се учат от своите връстници. Платформата вече е достъпна на английски език и български език.

Оттук можете да свалите и мобилното приложение SLACC, за да проверите и подобрите знанията си за климата и дезинформацията по забавен начин чрез най-различни образователни игри, куизове, кръстословици и видеа. Приложението също е вече достъпно на български език.

Проектът SLACC навлиза във финалната си фаза на пилотиране, след която предстои финализиране на всички разработени материали и методология, преди да я представим официално на широката публика в заключителните събития във всяка страна партньор и финалната конференция в Марсилия, Франция през октомври. Следете каналите ни за повече информация относно дати и новости, свързани с проекта.