Начини за кандидатстване за работа

от | юли 25, 2023 | HR Blog

job application

Отмина ли времето на традиционните сайтове за кандидатстване за работа? СВ по шаблон, разпратено на 20+ компании? Определено ДА!

В ерата на постоянни промени, дигитализация и AI и работодатели, и кандидати са уморени от традиционните начини за кандидатстване и откриват нови хоризонти в опит да отличат своята уникалност.

Днес скачаме в обувките на кандидат за работа и ще разгледаме кои са актуалните начини за кандидатстване за работа.

Преди да започнем е важно да уточним, че има два вида кандидати за работа – пасивни и активни. Пасивните са тези, които не търсят работа, но следят тенденциите и обстановката на пазара на труда. Активните, от друга страна, проактивно изпращат своята кандидатура за работа, посещават кариерни събития и др. Независимо към коя група спадате, за да сте конкурентни на пазара на труда, е важно да градите своя бранд ежедневно.

Създаване на личен бранд

Точно така – ваш личен бранд! Благодарение на социалните мрежи това става много лесно днес. Сигурни сме, че вече знаете какво ще ви кажем в тази насока – създаване и поддържане на LinkedIn профил.

Колкото и банално да звучи, много малък е процентът на потребителите на социалната мрежа в България (според статистиките, членовете в LinkedIn в страната ни към май 2023г. са 1 173 000, или 17.3% от населението на страната).

Независимо дали имате 20+ години професионален опит или сте още на студентската скамейка, има как да направите своя LinkedIn профил отличаващ се.

Как? Помислете какви уникални умения притежавате и ги покажете на света! Споделяйте интересно за вас съдържание, сами създавайте такова и не спирайте да го правите! Именно така ще успеете да поддържате активен своя личен бранд, развивайки го постоянно.

Може да направите същото и с останалите социални мрежи, които използвате. В днешния дигитален свят, където всички сме свързани и на един клик разстояние, не знаете къде точно ще се отвори възможност за ново партньорство или възможност работа!

И така, след като сте подсигурили, че вашият бранд работи за вас и ви представлява успешно пред света, нека се фокусираме върху модерните начини за кандидатстване за работа.

Видео СВ

Макар и да не се е наложило като тенденция в страната ни, изпращането на видео вместо стандартното CV или прикачване на видео към кандидатурата определено ще ви отличи от тълпата.

Сигурни сме, че може да представите кои от вашите качества и умения ви правят най-добрия кандидат за позицията, към която сте се насочили. В допълнение, освен че ще покажете креативност пред потенциалния ви работодател, ще имате възможността да демонстрирате и част от вашите технически умения, които са така нужни в днешно време.

video cv

Силата на социалните мрежи и приятелите там

Колко от вас са писали пост в някоя от социалните си мрежи, че търсите работа? А споделяли ли сте публикация, че ваш приятел си търси работа? Това всъщност е чудесна възможност да покажете своите проактивност, креативност и целеустременост – качества, които са високо ценени от работодателите. Подобна публикация е и чудесна възможност да започнете нови познанства или да преоткриете вече съществуващи такива. Пробвайте и ви гарантираме, че ще останете приятно изненадани от резултата!

 Геймификация

В допълнение със стандартните канали за кандидатстване, вече са налични иновативни платформи за кандидатстване на работа, а именно чрез игри! Някои работодатели използват този подход, за да намерят най-подходящия кандидат за позицията. Целта на платформата Pleggi е да оцени кандидатите за работа чрез набор от кратки онлайн игри, които измерват когнитивни и личностни характеристики. Съчетанието от наука и технологии спомага за събиране на ценни поведенчески данни за по-добро съчетаване на кандидатите за работа с работодателите.

social

Един от основните проблеми, който платформата решава е намаляване на субективните и предубедени решения за набиране на персонал, които се основават главно на автобиографията на кандидатите, а не толкова на техните умения, истински потенциал и доколко те действително са подходящи за определена позиция.

Ние от КАТРО вярваме, че процесът на кандидатстване на работа е процес на взаимно харесване и одобрение. Затова освен че представляваме работодатели, ние влагаме много старание и личен подход в комуникацията с всеки един кандидат. Независимо дали кандидатствате за работа или имате нужда от насока в кариерата, нашите консултанти са винаги насреща да ви помогнат по пътя на мечтаната работа. Ако търсите активно работа и/или имате нужда от съвет, свързан с вашата кариера, посетете страницата ни Кариери и се свържете с нас!

Възможностите за кариерно развитие и партньорство дебнат от всеки ъгъл – вие успявате ли да ги видите?