Невронауката в подбора на таланти

от | юли 28, 2023 | NAP Blog

Базирайки се на статия от създателя на инструмента Neuro-agility – др. Андре Вермюлен, ще ви представим как можем да се възползваме от неговите преимущества, за да подсигурим нова гледна точка при подбора на ключови таланти в компанията и да сме сигурни в избора си.

невронауката в търсене на таланти

За да намерят най-добрите кандидати, специалистите по подбор обикновено прибягват до персонализиран процес, който за мениджърски или C level позиции често включва личностни тестове, психометрика или пък центрове за оценка . Фокусът, естествено, е върху личността на кандидатите и техните компетенции. Но дали това е достатъчно и как могат да са сигурни, че в дългосрочен план тези кандидати ще паснат на естеството на работата, организацията, процесите?

В КАТРО България имаме отговор. Изследваме природно (генетично) зададените предпочитания за една или друга дейност, персоналните заложби, типа комуникация, 11те типа интелигентност, риска от грешка, начините на обработка на информацията и стиловете на учене, както и навиците на живот, които подкрепят или подтискат всички тях.

Наричаме го неврологичен дизайн – измерваме гъвкавостта му и степента, в която може или вече е развит. Защото той влияе върху начина, по който хората естествено мислят, учат и обработват информацията, взаимодействат, както и на тяхната готовност за промяна, адаптивност и устойчивост на стрес.

Защо това е важно и как допълва останалите тестове?

Когато има съответствие между неврологичния дизайн на хората и работните функции, които изпълняват, те се ангажират много по-силно, защото могат да изразят своите естествени дарби, таланти и предпочитания в работата, която извършват.

От перспектива на невронауката, страстта спомага производството на невромедиатори, които укрепват енергията, здравето на мозъка и имунната функция.

Ако служителите изпълняват работни функции, съответстващи на техния неврологичен дизайн, те ще изпълняват по-ефективно задачите си и ще бъдат по-продуктивни, автентични, щастливи и удовлетворени на работното място. И ще работят с лекота и без стрес.[1]

От друга страна, базирайки се на изследвания в областта, несъответствието между естествените предпочитания и работните функции в среден и дългосрочен план резултира в производство на инхибитори, които действат негативно върху имунната функция и изтощават енергията на организма.

Това води до заболявания, безразличие, депресия и дори бърнаут синдром. Независимо колко добър специалист е човек в дадена област.

Като част от нашата Сертификационна програма за работа с инструмента, през последните 4 години, множество вътрешни експерти Човешки ресурси откриха добавената му стойност в процеса на избор на подходящи кандидати за специфични и високи позиции в техните компании.

Стана ли ви любопитно?

Нека ви запознаем с някои от индикаторите на Neuro-agility, които са показателни за важни преносими умения за по-голяма част от бизнес сферите. Освен това ще ви дадем идея как можете да сондирате за степента на тяхното наличие, инкорпорирайки ги в преживяването на вашите кандидати.

Повече за всички 12 индикатора на Neuro-agility

Първият компонент на неврологичния дизайн на мозъка е неговото предпочитание към експресивност или възприемане. Тази дименсия дава информация дали имаме повече активност в предната или задната част на мозъка, а това е предпоставка за това дали учим по добре в група или самостоятелно.

modeli

Хората, които имат предпочитание към експресията, комуникират много добре с външния свят, ангажират се в дискусии, задават въпроси и са проактивни в ежедневието си. Те са изключително разговорливи, но често не притежават добри умения за активно слушане тъй като са малко нетърпеливи.

От друга страна, хората, които имат предпочитание към възприемащия стил, са по-тихи, предпочитат уединението и самостоятелната работа. Те не са толкова склонни да изразяват мнението си публично, както и да взаимодействат с другите. Ето и няколко признака, по които можете да различите двата стила:

  • Ако търсите проактивния Експресивен: наблюдавайте дали кандидатът задава въпроси, също така дали отговаря на вашите подробно и разхвърляно прескача от тема в тема;
  • Ако търсите слушателя Възприемащ: дайте си сметка дали кандидатът отговаря по-обрано на въпросите ви и дали има нужда от повече време за разсъждение и размисъл.

Тези две дименсии са предпоставка и за комуникационния стил на интервюирания, който надграждаме с разбирането как работят Четирите квадранта на мозъка, определящи нашето предпочитание към определена дейност.

Това е една от най-интересните части на Neuro-agility, наречени условно Стратег, Подкрепящ, Действащ и Анализатор. Комбинацията и пропорцията между тях обуславят индивидуалния профил на човек. Тази информация се съпоставя с позицията на кандидата (или на служителя), за да се потърсят съвпадения, разминавания, като се даде възможност за напасване, което да подкрепи разгръщането на талантите и уменията на човек.

В нашата практика често откриваме, че има драстични разминавания между неврологичния дизайн, позицията и естеството на работа на служителите, което води до стрес, намалена ефективност, нежелание за комуникация с колегите, трудности от различно естество, здравословни проблеми.

NAP

Ако ви е станало любопитно какъв е вашият неврологичен дизайн, можете да пробвате да се идентифицирате в следващите редове … или да си поръчате профил при нас!

  • Стратег – изключително креативен, насочен към бъдещето, мечтае смело и търси практическата приложимост на наученото. Ще го познаете по изразите „виждам, че“, „това е полезно за“, „от предишния ми опит“. Освен това от тях блика ентусиазъм, позитивна нагласа, силен заряд както и диалогичност.
  • Подкрепящите са пазители на отношенията, те имат изключителното умение да изграждат стабилни връзки с околните и да се свързват чрез загриженост и емпатия. Ще ги познаете по диполматичния им стил на комуникация, затруднението при спазване на крайни срокове, както и тяхната нерешителност. Често споделят как са се чувствали или пък усещания, които имат.
  • Действащите са самостоятелни, целенасочени и изпълнителни. Фраза, която ги описва, е „завършвам нещата докрай“. Отличават се с постоянство увереност и самочувствие. Ще ги познаете по забързания им говор, динамиката, която подават в разговора, както и склонността им да поемат много задачи, а балансът мужду работа и личен живот определено е тяхната слаба страна.
  • Анализаторите са господарите на детайла, подредени и усърдни. Често са прецизни експерти в своята област, със задълбочени познания и държат на високото качество. Ще ги познаете по нуждата от структура и подреденост, дори външния им вид издава дисциплинираност, твърде вероятно е да си водят бележки, да използват научен подход в изказа си, както и да задълбочават разсъжденията си по даден въпрос, оплесквайки се от голямата картина. Могат да са досадни, вкопчвайки се в детайлите и пропускайки голямата картина и участниците в нея.

Можете да прочетете за всички 7 неврологични компонента в нашата специална секция.

Това, което трябва да знаете, в допълнение, е че начинът на живот, навиците, мисленето – всичко това може да намали драстично гъвкавостта и силата на вашите таланти и способности. Затова е важно да се измерват и развиват. NAP Advanced + измерва 6 параметъра и дава отговор какво и как е необходимо да се развива или промени.

Ако искате да научите още за приложението на Neuro-agility Advanced+ в индивидуалното и организационно развитие, както и в процеса на подбор, свържете се с екипа ни или се запознайте с допълнителните ни публикации по темата в Болга.