Да се научим да учим, забравяме и пак да учим – да развием умения от бъдещето сега!

от | фев. 21, 2022 | HR Blog

Знаете ли, че днес мозъкът ни се налага да обработва 30 пъти повече информация, отколкото преди две десетилетия? А знаете ли, че когато не успяваме, влизаме в спиралата на смъртта „стрес – депресия – хронична умора – хронични болести – липса на смисъл – невъзможност за учене и излизане от този цикъл“?
Е, информационният поток няма да спре, за да ни изчака, нито животът, който постоянно изисква от нас промяна, гъвкава адаптивност, умения за ПОСТОЯННО УЧЕНЕ – бързо и по много. Това, което до вчера сме учили, утре вече може да е остаряло. Усещате ли се вече уморени? Като че сме в постоянен процес на change management, но не е ясно дали участваме в управлението. А можем!

В същността си УЧЕНЕТО Е ПРОМЯНА. Ако разбираме как функционира мозъкът ни по време на учене, създаването и решаването на сложни проблеми, можем по-добре да се подготвяме, а и да подготвяме хората в организациите, да се адаптират към постоянно променящия се живот и професионален свят, за да сме на гребена на вълната и да успяваме. Добрата новина е, че има начин да поддържаме ниски нива на стрес, гъвкавост на мозъка, желанието е да учим и лекотата да го правим, както когато сме били деца!

Как? Като използваме мозъка си и неизползвания си мозъчен потенциал – път, който ни проправя невронауката! Невронауката ни предоставя достъп до 5-те супер сили на нашия мозък, които помагат да сме гъвкави и адаптивни, да живеем, учим и работим с лекота и удоволствие, независимо от лавинните промени, черните лебеди и странните капризи на вселената! Всъщност това не е достатъчно! Трябва да го правим по-добре от другите (разбирайте глобалната конкуренция), за да имаме шанс. Или поне да си представим, че се целим именно там. Както казват в катеренето – няма труден терен, има неподготвени хора!

 • Решаване на сложни и комплексни проблеми – може и да ви е трудно да си представите, но бъдещето изисква от нас да сме мултифункционални и всезнаещи, да излизаме от собствените си обувки, да поемаме отговорност за големи и сложни процеси, да разбираме взаимовръзките на живота. Или казано метафорично – да умеем да преценим, сметнем, мотивираме и научим пеперудата да маха с крила така, че вместо цунами, да предизвиква идеалните вълни за сърф на другия край на вселената!
 • Критично мислене – но не критикарството, а умението да погледнем на живота и предизвикателствата му от множество различни гледни точки, като не сме привързани към „любимата си“ по навик или защото „така ми харесва“. Магията тук е да се преместим от нашата камбанария и да можем да използваме различни наблюдателни точки. Нищо ново под слънцето, но все още трудно на ежедневно ниво;
 • Креативност – критичното мислене без креативността е като да бягаш на един крак. Възможно е, но е по-вероятно да нямате сили дълго време. Креативността е друго измерение на мисленето и се тренира! Няма некреативни хора, има хора, които не са пробвали;
 • Оценяване и вземане на решения – може би вече виждате връзката с предишните три? Но е необходимо да тренираме и да се развиваме! Ако не можете да си представите – помолете някой мениджър да ви сподели за подводните камъни или как няма идеално решение, защото все някой е недоволен!
 • Когнитивна гъвкавост – е, най-накрая нещо по-завъртяно! Ще ви изненадаме, но това е съчетание между умението да учим нови неща, да ги прилагаме и превръщаме в навици, но и да ги отучваме, забравяме, променяме, създаваме нови навици, нагласи, поведения. Звучи като фантастика от друго измерение, но невронауката (която също е от друго измерение) дава отговори как да развиваме и поддържаме гъвкава тази наша когнитивна (познавателна) гъвкавост!
 • Дайте пример! Даваме – философията Кайдзен:
  Качеството на Toyota е световен феномен! Масова, достъпна кола, която десетилетия държи уважението на хората, независимо от това каква кола карат реално. Но как? Компанията е отражение на визията на собствениците и мениджърите си. А те споделят, че способността на техните хора да учат е необходима за устойчивостта им в силно конкурентния пазар. Японците знаят най-добре. Ето защо те са възприели философия, наречена „Kaizen – Кайдзен“ (което означава непрекъснато учене и усъвършенстване), чрез постоянни инвестиции в преквалификация, мултиквалификация и ротационни работни места, за да променят поведението и мисленето, което води до надминаване на конкуренцията.

  Каква е връзката тук с невронауката и какво толкова има в нея?
  • Невронауката ни помага да се придвижим отвъд всичко, което знаем за себе си и собствените ни способности!
  • Обяснява защо и как всеки мозък е различен, как се обработва информацията от сетивата, каква е вероятността да се допускат грешки, какви са предпочитаните стилове на комуникация на база водещите центрове в мозъка, какъв тип дейности предпочита конкретния мозък и как учи най-ефективно, както и много други интересни неща.Каква е разликата от всички психометрични тестове и инструменти?
  • Невронауката дава не социално желани и добре звучащи идеи, а отразява персоналната реалност на човек, базирана на откритията на сложните взаимовръзки в нашия мозък!
  • На тази база невронауката предлага ново възприятие и подход към себе си и развитието на нашите способности, най-важните от които са запазване и увеличаване на устойчивостта и адаптивността, както и увеличаване на използваемия капацитет на мозъка ни.Ако сме ви запалили, можете да се свържете с нас и да поръчате ИНДИВИДУАЛЕН ПРОФИЛ или да се включите в МЕЖДУНАРОДНОТО СЕРТИФИКАЦИОННО ОБУЧЕНИЕ ЗА NEURO AGILITY ПРАКТИЦИ, за да работите за развитието на потенциала на хората си!